Historia

  • Początkowa działalność firmy opierała się na skupie żywca, uboju i przetwórstwie mięsa we własnych zakładach i sprzedaż poprzez własną sieć sklepów mięsnych w Płońsku i w Warszawie, a ponadto szeroko rozumiany import i eksport mięsa na rynku zaopatrzeniowym.
  • Z czasem Elkopol zmienił kierunek rozwoju zwracając się  na rynek mięsa kulinarnego wysokiej jakości. Jako pierwsza firma w Polsce, Elkopol  rozpoczął  import mięsa wołowego wysokiej jakości.  Ta działalność poprzedzona była dwoma wyjazdami szkoleniowymi do Stanów Zjednoczonych na zaproszenie Ambasady USA w Warszawie. Szkolenia te miały na celu pokazanie całego spektrum zagadnień związanych z wołowiną wysokiej jakości. Zapoznaliśmy się po raz pierwszy  z całym procesem produkcji mięsa wołowego  począwszy od wszystkich zagadnień dotyczących  produkcji żywca wołowego,  poprzez ubój i dystrybucję do marketów i na rynek HORECA.
  • Dzięki nawiązaniu współpracy z najważniejszymi amerykańskimi organizacjami powołanymi do promocji amerykańskiej wołowiny wysokiej jakości takimi jak USMEF oraz Texas Beef Cuncil zdobyliśmy olbrzymie doświadczenie w promowaniu i edukowaniu konsumenta o walorach kulinarnych mięsa wołowego. Amerykanie   zlecali firmie Elkopol organizowanie i prowadzenie kampanii promocyjnych dla wsparcia sprzedaży wołowiny kulinarnej. Działania promocyjne obejmowały w dużym stopniu szkolenia seminaria, spotkania, prezentacje skierowane do właścicieli i menadżerów restauracji, szefów kuchni, kelnerów  oraz ostatecznych konsumentów. W ramach tych szkoleń odbyło się między innymi kilka wyjazdów  szkoleniowych do USA z grupami polskich szefów kuchni a jeden z wyjazdów organizowanych przez naszą firmę przeznaczony był dla Kupców Mięsa z supermarketów. Jedną z ciekawych działań marketingowo - promocyjnych są organizowane przez nas konkursy kulinarne. Ścisła współpraca z mediami branżowymi zaowocowała wydaniem szeregu ciekawych opracowań edukacyjnych odnośnie pro-zdrowotnej wartości wołowiny, jej jakości, kwalifikacji, wykorzystania kulinarnego, sposobów  i technikach obróbki kulinarnej oraz trendach w staropolskich i nowoczesnych sposobach serwowania wołowiny.
  • Skuteczność naszych działań została uhonorowana u przez Amerykańską Federację Producentów i Eksporterów Mięsa USMEF tytułem „Licensed ABC Distributor of the Year 2000”. Taki tytuł otrzymuje, co roku tylko jeden dystrybutor amerykańskiej wołowiny na świecie.
  • Doświadczenie zdobyte we współpracy z amerykanami zapoczątkowało nasze kolejne działania związane z promocją wołowiny kulinarnej gdyż nawiązaliśmy współpracę z takimi organizacjami jak MLA Australia, Meat New Zealand. Nasza oferta rozszerzyła się o mięso wołowe z Australii, Argentyny, Brazylii, Urugwaju, Szkocji, Irlandii itd. Jak również rozszerzyliśmy swoją ofertę o nowe asortymenty tj. mięso jagnięce i egzotyczne.
  • Dzięki  wyjazdom studyjnym i szkoleniowym  do krajów takich jak Belgia, Holandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Szkocja, Niemcy, Włochy  udało mam się zdobyć bezcenną wiedzę na temat funkcjonowania  rynku  HORECA w Unii Europejskiej.
  • Kolejnym krokiem w rozwoju firmy było rozpoczęcie bliskiej współpracy z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego. Stałe uświadamianie producentom żywca wołowego jakie są oczekiwania i potrzeby konsumenta co do mięsa wołowego kulinarnego  zowocowało  opracowaniem przez PZPBM systemu certyfikacji QMP (Quality Meat Program), który w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Firma Elkopol uzyskała certyfikat na wołowinę kulinarną produkowaną w  systemie  QMP.
  • Od  2007 roku Firma posiada również status producenta mięsa certyfikowanego ekologicznego.