Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych i funkcjonalnych. Możesz zablokować umieszczanie plików cookies na twoim urządzeniu w ustawieniach przeglądarki.
Ukryj ten komunikat.
Duszenie
Elementy rekomendowane do duszenia:
rozbratel
,
łopatka
,
mostek
,
szponder
,
goleń
,
zrazowa górna,
skrzydło
,
ligawa
,
krzyżowa
,
zrazowa dolna
.
Wskazówki:
• Dla najlepszego efektu najlepiej dusić w żeliwnym lub emaliowanym garnku typu dutch oven.
• Do duszenia idealnie nadają się mniej kruche elementy, a co za tym idzie bardziej ekonomiczne.
• Proces duszenia jest dosyć długi jednak samo przygotowanie mięsa jest proste i szybkie.
Przykładowy instruktarz przygotowania duszonej wołowiny:
-
Postawić na kuchence na średnim ogniu garnek z grubym dnem lub typy dutch oven.
-
Pokroić w kostkę mięso.
-
Dodać cienką warstwę oleju na dnie garnka.
-
Kiedy olej się rozgrzeje obsmażyć pokrojoną wcześniej wołowinę na wszystkich końcach. A następnie wyjąć obsmażone mięso z garnka.
-
Zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać marchewkę. Gdy warzywa są już miękkie zmieszać z kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego i gotować przez 2-3 minuty. Dodać czerwonego wina i gotować kolejne 2-3 minuty.
-
Umieścić wołowinę z powrotem w garnku na warzywach. Następnie dodać świeże zioła takie jak tymianek oraz liść laurowy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość zalać bulionem wołowym. Przykryć szczelnie pokrywką i umieścić w piekarniku rozgrzanym do około 80° C na około 2 do 3 godzin.