Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych i funkcjonalnych. Możesz zablokować umieszczanie plików cookies na twoim urządzeniu w ustawieniach przeglądarki.
Ukryj ten komunikat.
Smażenie
Elementy rekomendowane do smażenia:
antrykot
,
mostek
,
rostbef
,
polędwica
,
skrzydło
,
krzyżowa
,
rozbratel
,
zrazowa dolna
,
zrazowa górna.
Wskazówki:
-
Smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu.
-
Najlepiej używać patelni z grubym dnem.
-
Pokroić drobno wołowinę wzdłuż włókien.
-
Delikatnie zamarynować solą i pieprzem przed samym smażeniem.
Przykładowy instruktarz przygotowania polędwicy smażonej na patelni:
-
Pokroić drobno polędwicę w kostki. Delikatnie doprawić solą i pieprzem.
-
Rozgrzać patelnię. Dodać 2 łyżki stołowe masła i stopić na wysokim ogniu.
-
Na rozgrzanej patelni umieścić pokrojone mięso i dodać 4 ząbki wyciśniętego czosnku.
-
Smażyć na wysokim ogniu mieszając.
-
Kiedy czosnek porządnie się przysmaży dodać porto (1 kubek). Czekać aż się zredukuje.
-
Dodać kilka pomidorków cherry i zdjąć z ognia.
-
Odłożyć mięso na talerz i ponownie postawić patelnię na ogniu.
-
Dodać jeszcze ½ kubka porto i zredukować do połowy.
-
Następnie polać mięso sosem.
-
Na koniec lekko przyprawić drobno posiekanym tymiankiem oraz rozmarynem, uważać żeby nie przesadzić z ilością tych przypraw.