Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych i funkcjonalnych. Możesz zablokować umieszczanie plików cookies na twoim urządzeniu w ustawieniach przeglądarki.
Ukryj ten komunikat.
Gotowanie
Elementy rekomendowane do gotowania:
karkówka
,
rozbratel
,
łopatka
,
mostek
,
szponder
,
goleń
,
łata
,
zrazowa górna
,
zrazowa dolna
Wskazówki:
-
Metoda idealna dla wszystkich, dla których ważny jest aspekt ceny mięsa. Do gotowania można wybrać tańsze elementy tuszy.
-
Aby wołowina była miękka i krucha proces gotowania musi trwać kilka godzin.
-
Gotowe mięso należy podawać z sosem podkreślającym smak mięsa, sos można wykonać na bazie wywaru powstałego w trakcie gotowania.
Przykładowy instruktarz przygotowania gotowanej wołowiny:
-
Umyć mięso i osuszyć papierowym ręcznikiem.
-
Zagotować wodę i umieścić w niej mięso.
-
W trakcie gotowania usuwać szumowiny powstałe na powierzchni wody.
-
Po godzinie gotowania dodać przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie a także pokrojone warzywa takie jak: marchewka, pietruszka, por, seler.
-
Następnie dodać zarumienioną lekko na patelni cebulę.
-
Gotować na wolnym ogniu 2,5 – 3 h.
-
W razie potrzeby uzupełniać wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa.
-
Na bazie bulionu można przygotować sos, który podkreśli jego aromat i soczystość.
-
Smak dania zaostrzyć chrzanem.