Strona główna
»
WOŁOWINA Z GRILLA Z NUTKĄ ORIENTU
Składniki
2 steki z rostbefu, grubość ok. 2,5cm
3 łyżki sosu teriyaki
1 duża słodka cebula; plasterki grubości 1cm
Sos orzechowy
2 łyżki masła orzechowego
1/8 do 1/4 łyżeczki zmielonego czerwonego pieprzu
2 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki wody
Wykonanie
Wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. Posmarować steki sosem teriyaki i umięścić na rozgrzanym grillu. Grillować 12 do 15 minut obracając tylko raz. Zamarynowaną sosem teriyaki cebulę również umieścić na grillu i smażyć do miękkości, odwracając od czasu do czasu. W małej miseczce wymieszać masło orzechowe z czerwonym pieprzem, dodać 2 łyżki sosu teriyaki, wodę i mieszać do otrzymania regularnego kremu. Po uzmażeniu odłożyć steki na 3 minuty żeby odpoczęły, a następnie pokroić je na plastry. Podawać z cebulą i sosem. 4 porcje.