Strona główna
»
WOŁOWINA Z ANANASEM
Składniki
500 g stek z antrykotu, grubość ok 2cm
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego
2 zielone lub czerwone papryki pokrojone w kawałki o grubości 2cm
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 łyżka oleju roślinnego
1 puszka ananasów, osuszonych
ryż
Sos
1/4 szklanki ketchupu
2 łyżki cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
Wykonanie
Pokroić steki w kostki grubości i szerokości ok 2cm. W średniej wielkości naczyniu wymieszać mąkę kukurydzianą z 1 łyżeczką sosu sojowego. Dodać wołowinę, układając ją warstwami. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos. Na dużą patelnię o grubym dnie wlać 2 łyżeczki wody, dodać czosnek i przyprawić pieprzem. Gotować mieszając przez 3 do 4 minut aż woda się wygotuje. Następnie dodać olej i poczekać aż się rozgrzeje. Dodać wołowinę i smażyć do momentu uzyskania brązowago koloru. Następnie dodać sos, paprykę oraz ananasa i gotować mieszając ok 5 minut. Podawać z ryżem. 4 porcje.