Strona główna
»
STEKI Z KUKURYDZĄ W SOSIE CYTRYNOWO-SZCZYPIORKOWYM
Składniki
Od 2 do 4 dobrze steków z rostbefu; 2,5cm grubości.
4 świeże, słodkie kolby kukurydzy
2 łyżki masła
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Wykonanie
Na godzinę przed przygotowaniem wyjąć mięso z lodówki. Obrać kukurydzę z liści, a następnie moczyć w zimnej wodzie ok. 30 minut. Osuszyć. Położyć kukurydzę na ruszcie i grillować 20 do 30 minut (do czasu kiedy stanie się miękka). Położyć steki na ruszcie i smażyć 11 minut. Podczas grillowania obrócić tylko raz. Przygotować sos, stopić na patelni masło, dodać sok z cytryny i szczypiorek. Po zgrillowaniu odstawić steki na 5 min żeby odpoczęły. Przed podaniem pokroić steki w poprzek na grube plastry, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kukurydzą i sosem. 4 porcje.