Strona główna
»
STEK Z GRILLA Z MUSZTARDĄ ZIOŁOWĄ
Składniki
4 steki z antrykotu; 2,5cm grubości
Musztarda ziołowa
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżeczki wody
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżeczka bazylii
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
Wykonanie
Wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. W szklanej misce umieścić wyciśnięty czosnek i dodać wody. Wstawić miskę do kuchenki mikrofalowej na ok 30 sek.. Dokończyć marynatę dodając musztardę oraz przyprawy. Natrzeć mięso musztardą oraz ziołami, równomiernie i po obu stronach. Położyć steki na ruszcie na bardzo rozgrzanym grillu. Smażyć steki przez 5 do 8 minut w zależności od ulubionego poziomu wysmażenia. Po zgrillowaniu odstawić na 2 min. aby steki odpoczęły. Przed podaniem pokroić w poprzek na cienkie plastry i posolić do smaku.