STEKI Z KUKURYDZĄ W SOSIE CYTRYNOWO-SZCZYPIORKOWYM

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 14:21
Rostbef
Grilowanie
30 minut


Składniki


Od 2 do 4 dobrze steków z rostbefu; 2,5cm grubości.

4       świeże, słodkie kolby kukurydzy

2       łyżki masła

1       łyżka posiekanego szczypiorku

1       łyżeczka świeżego soku z cytryny

Wykonanie


Na godzinę przed przygotowaniem wyjąć mięso z lodówki. Obrać kukurydzę z liści, a następnie moczyć w zimnej wodzie ok. 30 minut. Osuszyć. Położyć kukurydzę na ruszcie i grillować 20 do 30 minut (do czasu kiedy stanie się miękka). Położyć steki na ruszcie i smażyć 11 minut. Podczas grillowania obrócić tylko raz. Przygotować sos, stopić na patelni masło, dodać sok z cytryny i szczypiorek. Po zgrillowaniu odstawić steki na 5 min żeby odpoczęły. Przed podaniem pokroić steki w poprzek na grube plastry, doprawić solą i pieprzem. Podawać z kukurydzą i sosem. 4 porcje.

Źródło:
National Cattlemen's Beef Association