PORTERHOUSE Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 17:49
Polędwica
Smażenie
30 minut


Składniki


1       stek Porterhouse grubość ok. 2,5cm

około 30 dkg ziemniaków

1/2       łyżeczki soli czosnkowej

1/4       łyżeczki pieprzu

Wykonanie


Na paczątku upiec ziemniaki w piekarniku. Na godzinę przed przygotowaniem wyjąć mięso z lodówki. Tuż przed smażeniem natrzeć solą czosnkową oraz pieprzem mięso na całej powierzchni. Rozgrzać olej na patelni o grubym dnie. Steka smażyć na średnim ogniu ok. 13 minut z każdej strony.  Przewrócić tylko raz. Usunąć kość i pokroić wołowinę na plastry. Podawać z ziemniakami i warzywami przygotowanymi na parze. 2 porcje.

Źródło:
National Cattlemen's Beef Association