WOŁOWINA Z ANANASEM

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 18:01
Antrykot
Smażenie
15 minut


Składniki


500 g       stek z antrykotu, grubość ok 2cm

1/2       łyżeczki mąki kukurydzianej

1       łyżka sosu sojowego

2       zielone lub czerwone papryki pokrojone w kawałki o grubości 2cm

1       ząbek czosnku, zmiażdżony

1       łyżka oleju roślinnego

1       puszka ananasów, osuszonych

ryż

Sos


1/4       szklanki ketchupu

2       łyżki cukru

1       łyżka sosu sojowego

1       łyżeczka sosu Worcestershire

Wykonanie


Pokroić steki w kostki grubości i szerokości ok 2cm. W średniej wielkości naczyniu wymieszać mąkę kukurydzianą z 1 łyżeczką sosu sojowego. Dodać wołowinę, układając ją warstwami. W oddzielnym małym naczyniu przygotować sos.  Na dużą patelnię o grubym dnie wlać 2 łyżeczki wody, dodać czosnek i przyprawić pieprzem. Gotować mieszając przez 3 do 4 minut aż woda się wygotuje. Następnie dodać olej i poczekać aż się rozgrzeje. Dodać wołowinę i smażyć do momentu uzyskania brązowago koloru. Następnie dodać sos, paprykę oraz ananasa i gotować mieszając ok 5 minut. Podawać z ryżem. 4 porcje.

Źródło:
National Cattlemen's Beef Association