STEK Z GRILLA Z MUSZTARDĄ ZIOŁOWĄ

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 15:37
Antrykot
Grilowanie
30 minut


Składniki


4 steki z antrykotu;  2,5cm grubości

Musztarda ziołowa


2       duże ząbki czosnku, zmiażdżone

2       łyżeczki wody

2       łyżki musztardy Dijon

1       łyżeczka bazylii

1/2       łyżeczki pieprzu

1/2       łyżeczki tymianku

Wykonanie


Wyjąć mięso z lodówki na godzinę przed przygotowaniem. W szklanej misce umieścić wyciśnięty czosnek i dodać wody. Wstawić miskę do kuchenki mikrofalowej na ok 30 sek.. Dokończyć marynatę dodając musztardę oraz przyprawy. Natrzeć mięso musztardą oraz ziołami, równomiernie i po obu stronach. Położyć steki na ruszcie na bardzo rozgrzanym grillu. Smażyć steki przez 5 do 8 minut w zależności od ulubionego poziomu wysmażenia. Po zgrillowaniu odstawić na 2 min. aby steki odpoczęły. Przed podaniem pokroić w poprzek na cienkie plastry i posolić do smaku.