Strona główna
»
SAŁATKA Z POLĘDWICĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM
Składniki
500 g polędwica wołowowa
1 łyżka oliwy z oliwek
1 paczka mieszanych warzyw na sałatkę
uprzednio przygotowane grzanki
Sos do sałatki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki musztardy dijon
1/4 szklanki octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
Na godzinę przed przygotowaniem wyjąć mięso z lodówki. W miseczce średnich rozmiarów wymieszać wszystkie składniki sosu. Pokroić mięso na cienkie paski o rozmiarach 1x2,5cm. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć mieszając przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Zdjąć mięso z patelni i doprawić solą oraz pieprzeprzem. W dużym półmisku wymieszać warzywa na sałatkę i dodać pół szklanki przygotowanego wcześniej sosu. Następnie rozłożyć sałatkę na talerzach, ułożyć na niej mięso i grzanki. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Na koniec polać jeszcze sosem, który został. 4 porcje.