SAŁATKA Z POLĘDWICĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM

Opublikowano w poniedziałek, 12 sierpnia 2013 o godzinie 16:38
Polędwica
Smażenie
20 minut


Składniki


500 g       polędwica wołowowa

1       łyżka oliwy z oliwek

1       paczka mieszanych warzyw na sałatkę

uprzednio przygotowane grzanki

Sos do sałatki


1/2       szklanki oliwy z oliwek

1/4       szklanki musztardy dijon

1/4       szklanki octu balsamicznego

1       ząbek czosnku

1       łyżeczka cukru

1/4       łyżeczki pieprzu

Wykonanie


Na godzinę przed przygotowaniem wyjąć mięso z lodówki. W miseczce średnich rozmiarów wymieszać wszystkie składniki sosu. Pokroić mięso na cienkie paski o rozmiarach 1x2,5cm. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć mieszając przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Zdjąć mięso z patelni i doprawić solą oraz pieprzeprzem. W dużym półmisku wymieszać warzywa na sałatkę i dodać pół szklanki przygotowanego wcześniej sosu. Następnie rozłożyć sałatkę na talerzach, ułożyć na niej mięso i grzanki. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Na koniec polać jeszcze sosem, który został. 4 porcje.

Źródło:
National Cattlemen's Beef Association