Wołowina QMP – smak i jakość w dobrej cenie

Opublikowano w czwartek, 18 kwietnia 2013 o godzinie 13:30

Większości z nas dobra wołowina kojarzy się przede wszystkim z polędwicą i wysoką ceną. Powszechny jest również pogląd, że przygotowanie dania z wołowiny wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych i zajmuje dużo czasu. Nie jest to prawdą! Dzięki wołowinie QMP w prosty i szybki sposób można przyrządzić dania, które zagwarantują nam sukces kulinarny i nie obciążą domowego budżetu!

Wołowina oferuje wiele smaków i jeszcze więcej możliwości kulinarnych W zależności od  wyboru konkretnego elementu tuszy, możemy ją gotować, smażyć, piec, dusić, grillować lub jeść na surowo. Warto ją poznać bliżej, dlatego wraz z naszym ekspertem - Grzegorzem Łapanowskim obalimy mity dotyczące wołowiny.

Polacy twierdzą, że przygotowanie dania z wołowiny jest pracochłonne, długotrwałe i wymaga ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. "Nie jest to prawdą - twierdzi Grzegorz Łapanowski -ponieważ każdy kawałek mięsa można szybko przyrządzić, wystarczy wybrać odpowiedni dla niego sposób obróbki. Jednak nie każda wołowina wyjdzie smaczna i niekoniecznie będzie to wina kucharza. Ogromne znaczenie ma tutaj jakość mięsa. Gwarancją udanego dania jest zatem nie sam sposób przyrządzania, choć i on ma znaczenie, ale bardzo dobry produkt, który gwarantuje kucharzowi 80 proc. sukcesu. Taka jest właśnie wołowina Q MP.

System certyfikacji Q MP, gwarantuje że wołowina Q MP za każdym razem jest tak samo krucha i soczysta.  Jest to mięso o wystandaryzowanych, powtarzalnych cechach. Dzięki temu nawet tańsze elementy tuszy można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania różnorodnych dań wysokiej jakości w przystępnej cenie.

Jerzy Wierzbicki, Prezes PZPBM : "Wołowina Q MP charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, szerokim spektrum zastosowania, a także dużo korzystniejszą relacją jakości do ceny niż wołowina powszechnie dostępna na rynku. Dzięki systemowi certyfikacji Q MP zyskujemy pewność, że niezależnie od wybranego kawałka tuszy wołowej, przygotowane danie będzie kulinarnym sukcesem."

"Absolutnie nie jest to prawdą, twierdzi Grzegorz  Łapanowski – kawałki tuszy wołowej powinniśmy dobierać indywidualnie do rodzaju potrawy, którą chcemy przygotować. Np. karkówka doskonale nadaje się na grilla, ale też na gulasz, do długiego gotowania i duszenia. Z krzyżowej przygotujemy znakomity stek, roladę, fondue, bryzol lub rumsztyk. Niezależnie od pomysłu na danie, wybierając wołowinę ze znakiem Q MP, otrzymujemy mięso charakteryzujące się powtarzalną, wysoką jakością. Dlatego nawet osoby niedoświadczone mogą pokusić się o przygotowanie gulaszu, żeberek lub zrazów. Dodatkowo na opakowaniu znajdą cenne wskazówki dotyczące sposobu obróbki termicznej tuszy, z której pochodzi wybrany kawałek mięsa. Jest to niezwykle przydatna i inspirująca kulinarnie informacja."

Wołowina to mięso o wielu smakach i możliwościach kulinarnych. Nie trzeba kupować drogiej polędwicy, aby przygotować pyszne danie z wołowiny Q MP. Z każdego kawałka tuszy da się przyrządzić smaczne potrawy na każdą okazję i kieszeń. Wystarczy wybrać odpowiedni element wołowiny Q MP i cieszyć się doskonałym smakiem dań tradycyjnych, jak i inspirowanych kuchniami świata.

Źródło:
http://kuchnia-polska.wieszjak.pl/dania-miesne/317966,Wolowina-QMP-smak-i-jakosc-w-dobrej-cenie.html